[:es]

Oops...
Slider with alias casa-la-roca not found.

58°2 34°50’50.06″S/ 54°38’12.48″O

MATHIAS KLOTZ

Baltasar Sánchez / Carolina Pedroni / Miguel Rossi

Jose Ignacio, Uruguay
2008

“LA ROCA” es un refugio ubicado en la punta de José Ignacio, una caleta de pescadores, 80 km. Al norte de Punta del este, sobre el Atlántico.
El terreno presenta una doble pendiente en el sentido longitudinal y transversal, rematando en un roquerío y la ruina de las fundaciones de una antigua edificación, donde se forma un jardín natural de suculentas.
El programa, que debía contemplar un volumen principal para la vida social y otro para las habitaciones, fue resuelto en dos cajas a una misma altura, que generan dos patios en los vacíos que dejan estas cajas entre ellas, o bajo ellas.
Sobre el volumen de habitaciones se ubica el dormitorio principal con vistas panorámicas del entorno.
La Roca es en definitiva una secuencia de espacios de plantas casi cuadradas en que se va entrando desde lo más público a lo más íntimo, cruzando terrazas, patios, espacios exteriores, intermedios e interiores, para llegar finalmente al más privado de todos que es la habitación principal.
Los techos de las dos cajas mayores son jardines de suculentas que pretenden mejorar la calidad térmica a la vez que integrar la arquitectura con el paisaje preexistente.
La materialidades hormigón visto y madera de Lapacho, pensando que desde la roca emerjan dos volúmenes que apoyados en patas y se integren al lugar como elementos tan radicales como el paisaje mismo.

[:en]
Oops...
Slider with alias casa-la-roca not found.

 58°2 34°50’50.06″S/ 54°38’12.48″O

MATHIAS KLOTZ

Baltasar Sánchez / Carolina Pedroni / Miguel Rossi

Jose Ignacio, Uruguay
2008

La Roca house is a refuge camp located in Jose Ignacio Point in a fishing village 80 km north of Punta del Este in the Atlantic. The site presents a double slope along its length and width, terminating in rocks and t ruins of the foundation of a pre-existing building which forms a natural garden of succulents nowadays.
The program considers the main volume for social spaces, and another one for the residences that result in two volumes of the same height which generate two patios in the voids that the volumes leave between and underneath themselves. The master bedroom is located in the residential volume with panoramic view of the surroundings. La Roca House is defined through a sequence of spaces, almost square in plan, in which run entering from the most public to the most private, crossing terraces, patios, exterior, intermediate and interior spaces and arriving finally to the master bedroom. In winter time the gallery space captures heat, but in the summer, the master bedroom acts as a chimney for the convection of the rising warm air creating ventilation that eliminates the need for air conditioning. The roofs of the volumes are succulent gardens that work to improve the thermal quality while at the same time integrating the architecture with the landscape. Gray water from the house is recycled for the irrigation of these gardens. The materials consist of Ipe and exposed concrete with the feeling of the volumes emerging from the rocks, lifted up on feet, integrated into the site as elements as radical as the landscape itself.

[:]